Owsiki – niemiłe pasożyty z grupy nicieni. Maleńkie, niemal przezroczyste i dające popalić. Przenoszą się przez brudne ręce i owoce, przedmioty codziennego użytku, a także nieświeżą bieliznę, pościel czy ręczniki. Jaja owsików mogą się znaleźć nawet w kurzu. Owsica zwana jest chorobą brudnych rąk i dotyka zarówno uchylające się od obowiązków higienicznych dzieci, jak i dorosłych (niestety).

Oczywiście, w razie zakażenia (najbardziej charakterystyczny objaw to uporczywe swędzenie odbytu) należy stosować medykamenty przepisane przez lekarza, warto jednak wiedzieć, że również domowe sposoby pomogą pozbyć się pasożytów. Sprawi to… dynia. Właśnie mamy na nią sezon, a dynia sprawi, że nie tylko owsiki staną się wyłącznie niemiłym wspomnieniem. Nasiona dyni, czyli pestki, zawierają kukurbitacyny – substancje, które porażają układ nerwowy owsików, tasiemca i glisty ludzkiej, pozostając jednocześnie zupełnie bezpiecznymi dla organizmu człowieka. Pestki dyni jako kuracja odrobaczająca znane są od dawna medycynie ludowej. Należy pamiętać, że chodzi wyłącznie o świeże pestki – wysuszone tracą odrabaczające właściwości.

 

Kukurbitacyna znajduje się w cienkiej błonce pestki. Jest gorzka w smaku, ale warto się poświęcić, tym bardziej że ma sporo innych dobroczynnych właściwości. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, pobudza trawienie, chroni wątrobę, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Zresztą pestki można podać w przyjemny sposób, na przykład pod postacią ciasteczek z pestkami i bakaliami (orzechami włoskimi, figą). Dzieci je uwielbiają. Można także przyrządzić koktail z pestek dyni, jogurtu i miodu, który należy wypijać na czczo przez co najmniej dwa tygodnie. W czasie kuracji dobrze jest stosować dodatkowo olej z pestek dyni jako dodatek do sałatek, a także w pastach do smarowania pieczywa (np. zblendowane ugotowane warzywa ze sporym dodatkiem oleju i ulubionymi przyprawami).

Świetnie smakuje kompot z pestek dyni. Zrobisz go bez trudu.

Składniki:

miąższ dyni

zblendowane pestki dyni

tagatoza (lub cukier trzcinowy)

cytryna

goździki, imbir, cynamon, kardamon

Przygotowanie:

Pokrojony miąższ z dodatkiem zblendowanych pestek zalej wodą, dodaj słodzik i przyprawy według upodobań i wszytko zagotuj, tak aby pokrojony na kostki miąższ całkowicie zmiękł. Na koniec dodaj cytrynę i gotowe. Kompot można pić na ciepło i na zimno.

 

 

Warto wiedzieć, że:

*pestki dyni zawierają wiele wiele witamin i minerałów, m.in. fosfor, mangan, cynk

*pestki dyni to także kombinacja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy

*kukurbitacyna działa przeciwzapalnie (podobnie jak np. ibuprofen)

*olej z pestek dyni należy do najsmaczniejszych i najbardziej cennych tłuszczów roślinnych – pomaga w dolegliwościach wątroby i układu naczyniowo-sercowego

Tags: , , ,