Dzisiaj zachęcamy Was do jedzenia… kwiatów. Są nie tylko pyszne, ale zawierają także dobroczynne śluzy roślinne stosowane w medycynie jako substancje powlekające na podrażnione błony śluzowe i rany. Podawane do wewnętrz nawilżają przewód pokarmowy, więc pomogą w chorobach wrzodowych, a także przy uporczywym, męczącym kaszlu (np. palacza).

Najlepsze są kwiaty dziko rosnących roślin, ponieważ dzikie rośliny muszą toczyć boje o przetrwanie, w związku z czym wytwarzają biologicznie czynne substancje – hormony, enzymy, barwniki, które – służąc im – służą także ludziom. Rośliny uprawne posiadają ich dużo mniej.

Na łąkach i w lasach można zrywać dziki ślaz czy kwiaty ogórecznika. Bardzo smaczna jest ogrodowa malwa i forsycja – ta ostatnia zawiera dodatkowo sporo witaminy C. Do jedzenia nadają się leśne fiołki. Ich słodko-pikantny smak dobrze komponuje się z każdą potrawą.

Jadalna jest babka lancetowata, która rośnie na każdym trawniku. Posiekane liście można dodawać do sałatki lub wykorzystywać jako ozdobę dania, która nadaje się do spożycia.

Bardzo istotny jest termin zbioru. Późne lato to czas mniszka lekarskiego, podagrycznika, mięty.

Czy wiesz, że:

*mniszek lekarski zawiera więcej białka niż szpinak?

*zupa z podagrycznika, pokrzywy i liści babki smakuje wybornie?

*na poprawę humoru zadziała herbata z dziurawca?

*kwiaty gorczycy polnej smakują musztardą?

Mniszek lekarski (popularnie zwany mleczem) pomaga w problemach z trawieniem. Pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy, a więc przeciwdziała zastojowi żółci. Mniszek ma dobry wpływ na czynność wydzielniczą trzustki, a zatem na prawidłowość procesu trawienia. Poza tym pobudza wydzielanie soku żołądkowego i świetnie sprawdza się w leczeniu przewlekłych nieżytów gardła.

Podagrycznik zwany jest pogromcą artretyzmu. Stosuje się go w leczeniu chorób  reumatycznych i dny moczanowej. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Choroby reumatyczne spowodowane są m. in. odkładaniem się soli kwasu moczowego w tkankach, a podagrycznik przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Ponadto podagrycznik przyspiesza trawienie, więc z powodzeniem można zajadać się nim podczas odchudzania.

Mięta (pieprzowa, zielona, nadwodna) zadziała na wiele dolegliwości: biegunkę, niestrawność, nieżyt żołądka, zespół jelita drażliwego, a także na ból żołądka, głowy, przeziębienie i grypę. Świeże liście mięty dodawajcie do wypijanej co rano szklanki wody – orzeźwią i ochronią układ pokarmowy.

 

 

Tags: , , , ,